Støt IUG
Kontakt Bliv medlem

Mundbind-indsats nåede over 100.000 mennesker i Sierra Leone og Guinea-Bissau – og har skabt ny viden

Da covid-19 ramte, blev det hurtigt klart, at de fattigste lande befandt sig i en meget sårbar situation overfor virussen. Det fik en gruppe af forskere fra Syddansk Universitet til at igangsætte et mundbindsprojekt i samarbejde med Ingeniører Uden Grænser. Nu har projektet nået sin afslutning.

 

Stofmundbindene skulle designes billigt og lokalt og give beskyttelse til borgere i de to vestafrikanske lande Sierra Leone og Guinea-Bissau. Samtidig blev et studie af mundbindenes effekt sat i gang i Guinea-Bissau. Formålet var dels at begrænse smitten med covid-19 i de to lande, og dels at teste, hvor effektiv brugen af stofmasker er.

Det var ikke den nemmeste proces at producere stofmundbindene, da det hele skulle gøres på distancen. Eftersom mundbindene skulle sys af lokale skræddere og lokale materialer, var det derfor vigtigt, at prototypen tog højde for det tilgængelige bomuldsstof, elastikker og metaltråd og der blev produceret instruktionsvideoer og mønstre i Danmark, som blev nærstuderet i sy-værkstederne i de to lande.

Mundbindene blev lavet efter en laboratoriecertificeret model og kvaliteten blev sikret gennem en visuel inspektion af billeder og videoer, og et par mundbind blev sågar sendt til eftersyn i Danmark, hvor det blev konstateret, at kvaliteten var meget høj. Den danske testorganisation FORCE Technology har desuden støttet projektet ved at teste flere af mundbindene for deres partikelfiltreringsevne.  På trods af den udfordrende proces, var de lokale skræddere og partnere i stand til at producere og distribuere over 100.000 mundbind til sammen i de to lande og dermed yde beskyttelse til nogle af de mest sårbare mennesker under pandemien.  

 

 

Forskning af mundbindenes effekt

I juli 2020 startede et omfattende sundhedsstudie gennemført af forskningsstationen Bandim Health Project (BHP) i Guinea-Bissau, hvor knap 40.000 af dem, som havde fået udleveret et stofmundbind blev fulgt tæt. Samtidig blev de oplyst omkring håndtering af maskerne samt information om, hvordan risikoen for smitte kan reduceres.

BHP har siden 1978 samlet data om graviditeter, børns sundhed, vaccinationer, ernæring, sygelighed og forudsigelser for børnedødelighed og har i en årrække samarbejdet med SDU. Formålet var at belyse i hvor høj grad stofmundbindene har hjulpet og hvorledes sygeligheden og dødeligheden ved covid-19 er blevet påvirket.

Projektet har nu nået sin afslutning og resultaterne fra studiet er ved at blive analyseret. Forhåbentlig har mundbindene bidraget til, at færrest mulige er blevet syge på samme tid, og vil medvirke til en større viden om effekten af stofmundbind.

Vidste du at...

cirka 87% af befolkningen i Sierra Leone ikke har adgang til det nationale el-net? Derfor arbejder IUG for at etablere solcellesystemer i landsbyer.