Frivillige fra Ingeniører Uden Grænser har udviklet en ansigstmaske i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet. Masken produceres lokalt i Sierra Leone og giver supplerende beskyttelse til den fattige del af befolkningen, som er meget udsatte.
Se her, hvordan du laver en tætsiddende ansigtsmaske:
Nedenstående svar er givet med hjælp fra forskere fra Syddansk Universitet.
Nej, alle værnemidler på det danske marked skal testes og CE-mærkes efter gældende europæiske standarder. Det er stofmasken ikke blevet.
Det kan vi ikke sige med sikkerhed. Maskerne er designet til at kunne produceres i Afrika, med de begrænsninger, der er med hensyn til udvalg af fx. stof på lokale markeder.
Maskerne har ikke samme egenskaber som de masker, der fx anvendes i det danske sundhedsvæsen.
Virksomheden FORCE Technology har hjulpet os med at teste stofmaskernes filtrerende egenskaber efter samme europæiske standard (EN 149 RfU) som de filtrerende ansigtsmasker, der anvendes i det danske sundhedsvæsen. Som forventet viste testen af stofmaskerne, at de er mindre effektive end godkendte ansigtsmasker i Europa. Stofmaskerne har en filtreringsevne på 11-19% afhængig af partiklernes størrelse, mod 94% i en FFP2 ansigtsmaske.
Resultatet siger imidlertid ikke noget præcist om, hvor effektivt maskerne beskytter imod coronavirus(SARS-CoV-2), da dråber fra et nys er cirka ti gange større (omkring 3 mikrometer) end de partikler som stofmaskerne er blevet udsat for i testen hos FORCE.
Ingeniører Uden Grænser og Syddansk Universitet samarbejder aktuelt om et forskningsforsøg på forskningsstationen Bandim Health Project i Guinea-Bissau, hvor vi tester stofmaskernes virkning på den generelle sundhed i et stort klinisk forsøg med 75.000 deltagere (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04471766).
Ja, med den viden vi har nu, mener de forskere som bidrager til projektet ikke, at det er nødvendigt, at folk bruger masker af samme kvalitet som den hospitalspersonalet bruger, når de er i direkte tæt kontakt med smittede patienter. Dels er det vigtigt at sikre, at der er masker nok til hospitalspersonalet. Dels er det vist, at stofmasker kan mindske smittespredningen f.eks. via nys og hoste fra corona-smittede personer. Det ser ud til, at mængden af virus, man udsættes for, bestemmer alvorligheden af sygdom, og dermed kan en reduktion i mængden af virus, man indånder, lede til mindre alvorlig sygdom. Slutteligt er den filtrerende virkning af stofmasken kun en af flere egenskaber ift. at mindske spredningen af Corona; f.eks. kan brugen af stofmasker mindske berøring af egen mund og næse og også medføre øget opmærksomhed omkring at holde afstand. Det er dog vigtigt at understrege, at brug af masker ikke kan erstatte, at vi holder fysisk afstand og sørger for at vaske/spritte hænder - maskerne skal ses som et tillæg til de øvrige tiltag.
Hvis du er producent eller bruger af maskerne er du velkommen til at bruge formularen her.
kolera er skyld i mere end 100.000 dødsfald hvert år? En sygdom som oftest er forårsaget af forurenet drikkevand.