Støt IUG
Kontakt Bliv medlem
IUG samarbejdede med Dansk Folkehjælp om at bygge shelters til de mange hjemløse efter jordskælvet i 2010.

Osama Hamzas beretning fra Haiti

Der var endnu et stærkt efterskælv i går. Jeg sad på kontoret ved et bord og snakkede med en af de lokale ingeniører. Ved bordet tre meter væk sad flere folk fra kontoret. Lige pludselig begyndte jorden at skælve, og det føltes som om hele huset blev løftet og rykket en meter væk. På et millisekund rejser jeg mig op og kigger på de andre, som også er på vej ud af døren, og på under et sekund var alle løbet ud af bygningen. To minutter senere sad vi igen tilbage, som om intet var hændt... I morges havde vi endnu et lille jordskælv. Det er utroligt, hvordan man kan vænne sig til, at jorden ryster under en, og det bliver en del af hverdagen.

De seneste to uger har systemet, vi iværksatte, med at planlægge byggeriet, herunder styring af materialelageret og rollefordelingen mellem de lokale ingeniører, båret frugt, hvilket kan mærkes i stemningen hos alle. Byggeteamene er begyndt at konkurrere med hinanden, og nogle starter kl. 6 om morgen og arbejder indtil kl.17 - selvom arbejdsdagen er fra 7-16.

Arbejdsflowet flyder rigtig godt. Der er styr på, hvor hvert team skal bygge en uge forude, materialerne bliver leveret til dem, dagen før de starter. Der er styr på vores lager, så vi altid har det, vi skal bruge af plader, tømmer i forskellige størrelser, tagplader, forskellige søm, samt cement og sand. Det har gjort, at stemningen her er utrolig god og glæden ved at føle, at det vi gør virker har bredt sig til alle ansatte.

Sidste uge formåede de at bygge 21 shelters, og denne uge bliver det endnu flere. Det har givet genklang i nabolaget, hvor man kan se shelterteams af tømrere og pick-ups med krydsfinerplader og tømmer rende rundt fra gade til gade, fra familie til familie og fra hus til hus dagen lang i nabolaget. Det har fået mange af de trængende familier til at indse, at det snart bliver deres tur, og at denne organisation virkelig gør en forskel i området ved at tilbyde familier husly uden at kræve penge eller andet.

Jeg er blevet spurgt, om jeg kan blive i længere tid. Men selvom jeg nyder utrolig meget hvert sekund med dygtige, flinke mennesker og mærker, at man gør en forskel, så har jeg et arbejde og en familie, der venter.

Men der er stadig over tre uger tilbage og masser af shelters, der skal bygges.

Vidste du at...

kolera er skyld i mere end 100.000 dødsfald hvert år? - en sygdom som oftest er forårsaget af forurenet drikkevand