Støt IUG
Kontakt Bliv medlem

Succesfulde datatransmissioner fra vandtårne i Sierra Leone

Informations- og kommunikationsteknologi har stor betydning for at bekæmpe fattigdom og fremme udviklingen i udviklingslande, men det kan være svært, når adgangen til viden og information er begrænset. Det forsøger Ingeniører Uden Grænser at lave om på.

 

IUG ser et stort potentiale i at hæve niveauet i de lande, hvor organisationen har indsatser. Det gælder blandt andet i Sierra Leone, hvor IUG har stor succes med at installere datamonitorer på en række vandtårne i hovedstaden Freetown og i Kenema distriktet i den sydøstlige del af landet.

 

Datamonitorerne er udviklet og installeret i tæt samarbejde mellem IUG og Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet (SDU) med bidrag fra de danske virksomheder DIS og Eltwin samt de lokale partnere SEND og WHI i Sierra Leone.

 

EWB Monitor

 

Systemet virker

I slutningen af september 2023 stod IUG, under ledelse af Kjeld Jensen, Associate Professor på SDU for en workshop på det tekniske universitet (ETU) i Kenema, hvor de studerende, undervisere samt IUGs partnere under stor begejstring fik mulighed for at prøve kræfter med teknikken og fik styrket deres kompetencer i at opsætte monitorerne og føre tilsyn med systemet på vandtårnene.

 

I den forbindelse lykkedes det, at få opsat monitorer på i alt fem vandtårne – et på universitetet og i fire landsbyer. Systemet virker og myndighederne og indbyggerne har nu fået adgang til data om de mængder vand, der bliver pumpet op i deres landsbyer.

 

Kjeld Jensen, som har været med til at udvikle og opsætte monitorerne fortæller, at systemet, udover at trække data om vandmængderne, kan måle, hvor godt pumpen virker og hvis noget ændrer sig, kan vi se det. Derudover bliver den udendørs temperatur målt, som også kommer til at fremgå i den data, som systemet trækker.

 

Målet er, at producere lokalt

Målet er på sigt, at monitorerne kan videreudvikles og produceres lokalt i Sierra Leone, så kompetencerne og udbredelsen af teknologien kan være med til at fremme landets udvikling. I første omgang vil der blive sendt internationale råmaterialer ned til projektet, som ikke kan produceres lokalt, derudover har den danske virksomhed Eltwin produceret 50 prints, som vil blive brugt i de kommende opsætninger og installationer.

 

I forbindelse med opsætningen af monitorerne, har alle de involverede landsbyer givet tilsagn til, at data er frit tilgængeligt, men det vil være op til myndighederne i Sierra Leone at tage stilling til, hvordan de vil gøre brug af data på sigt. Udstyret er helt open source - software, hardware osv. – og IUG samarbejder med de lokale partnere og myndigheder om at styrke deres kompetencer, så de selv kan implementere og gøre brug af disse systemer fremadrettet.

 

Få et indblik i, hvordan datatransmissionen fungerer og den data, som bliver målt - se mere her

 

Læs mere om systemet her

 

Vidste du at...

cirka 87% af befolkningen i Sierra Leone ikke har adgang til det nationale el-net? Derfor arbejder IUG for at etablere solcellesystemer i landsbyer.