Støt IUG
Kontakt Bliv medlem
Benny (tv.) og Lars foran deres arbejdsplads, Greve Vandværk

Lars og Benny giver rent vand til befolkningen i Sierra Leone

I september har to medarbejdere fra Greve Vandværk, Benny Nybroe og Lars Isager, været på mission i Sierra Leone. De er nemlig begge frivillige projektledere i Ingeniører Uden Grænser og er med til at sikre rent vand til lokalbefolkningen i det vestafrikanske land Sierra Leone.

Til daglig er Benny Nybroe vandværkschef på Greve Vandværk, som leverer rent vand til 18.000 husstande i Greve-området. Men en uge i september skiftede han Greve ud med varmen i Sierra Leone.

”Det har været en rigtig god tur, hvor jeg fik afklaret en del ting og vi nåede, det vi skulle. Vi fik lagt planer for det næste år med målfaktorer og succeskriterier,” siger Benny Nybroe. Han har ansvaret for et projekt, som indebærer, at de 26 landsbyer, der gennem årene har fået installeret en vandforsyning, selv skal kunne vedligeholde systemet om 2½ år. Det er dermed den ”bløde”, ikke-ingeniørmæssige del af vandprojektet. Han har kun været med i Ingeniører Uden Grænser (IUG) et halvt år, men med en baggrund som marineingeniør var det et oplagt valg:

”Jeg har gået og tænkt over, hvad jeg vil, med det jeg laver. Jeg er lidt træt af, at man tager vand for givet herhjemme. Derfor kunne jeg godt tænke mig at lave vand til nogle, der virkelig sætter pris på det,” fortæller han.

Med i flyet til Sierra Leone var også Bennys kollega Lars Isager, som også for nylig er blevet frivillig i den humanitære organisation. Det er dog ikke en beslutning, de har taget sammen.

”Benny og jeg har arbejdet sammen siden 2009 på forskellige vandværker. Vi meldte os ind i IUG uafhængigt af hinanden, men fandt ud af det, da vi snakkede sammen om det,” fortæller Lars Isager.

Giver erfaringer videre

Lars er uddannet almen civilingeniør og har arbejdet med vand i hele sit arbejdsliv – heriblandt også i Liberia, der grænser op til Sierra Leone. Han var derfor forberedt på det, der ventede.

”Sierra Leone har været ude for mange prøvelser – både borgerkrig, finanskrise og Ebola. Det er især kvinderne i landet, der udviser initiativ,”

Lars’ projekt foregår i hovedstaden Freetown, hvor IUG etablerer vandsystemer efter et kraftigt mudderskred sidste år. ”Jeg havde møde med Freetowns borgmester Yvonne Aki-Sawyerr – der er fremdrift i hende. Hun har klare visioner for byen, men efterlyser flere kompetencer. Hun har fx kun én ingeniør ansat, som har ansvar for rigtig meget,” siger Lars Isager.

Til daglig arbejder han med sektionering af ledningsnettet, så man lettere kan måle eventuelle lækager.

”Jeg synes, jeg har noget erfaring, jeg gerne vil give videre. Det ligger til mig – jeg er fx også spejderleder. Jeg bruger mig selv på den måde, og får glade mennesker og venskaber tilbage,” siger Lars Isager.

 

Artiklen er også bragt i lokalavisen Sydkysten Syd den 16. oktober.

Støt IUG

79443

Informationsmøde om IUG

Næste informationsmøde er tirsdag d. 7. november 2023 - online - kl. 17.30 - 19.00

Følg IUG på

Vidste du at...

kolera er skyld i mere end 100.000 dødsfald hvert år? En sygdom som oftest er forårsaget af forurenet drikkevand.