Støt IUG
Kontakt Bliv medlem
Genanvendelse af murbrokker til genopbygningsarbejdet i Nepal

IUG i Nepal

IUG i samarbejde med EA&HR (www.earchitecture.dk) er taget til Nepal for at se på hvordan vi kan bidrage med teknisk viden og kapacitetsopbygning i forbindelse med genanvendelse af materialer fra kollapsede bygninger fra jordskælvene I april og maj måned sidste år.

Vi har fra første dag i Kathmandu gennemtravet hovedstaden for at mødes med både internationale NGO’er, UNDP, IOM, WB, nepalesiske myndigheder og det nationale center for jordskælvs-teknologi NSET. For at se hvor langt oprydningsarbejdet i er nået, besøgte vi et af de hårdest ramte områder 6 timers kørsel nordøst for Kathmandu, hvor 90% af bygningerne er ødelagte, og hvor familierne har bygget midlertidige boliger ved siden af deres halvt eller helt ødelagte huse. UNDP tilbød tillige, at vise os det arbejde de har bidraget med siden september sidste år og frem til årsskiftet, og vi så flere eksempler på hvordan bygninger der er truet af kollaps, er blevet revet ned og brokkerne kørt væk.

Det er netop disse brokker vi er taget til Nepal for at arbejde med. For at oplyse om værdien af materialet ved at se på brokkerne som en ressource i stedet for et affaldsprodukt. Affald som er dyrt at transportere væk, og som i mange tilfælde er i vejen eller bliver kørt af vejen. Helt bogstavligt talt. Se fotos af brokker som bliver brugt i store stykker til ’vejforbedring’, som gør det ekstra svært at køre eller gå på vejen, og som bliver skyllet væk ved første monsun. Eller som er tippet ud over kanten af vejen.

Vi har fra samtlige parter mødt stor interesse for muligheder for samarbejde om at genanvende materialer i genopbygningen af Nepal. Der er stor interesse for kapacitetsopbygning på alle niveauer, for netop at udbrede denne viden.

Tøjet som blev generøst doneret til ’Nepal Fryser’ er givet til Dansk Røde Kors, som uddeler tøjet på 2 skoler i Lamjung og Tanahun, nabodistrikterne til Gorkha nordvest for Kathmandu, som var epicenter for det første jordskælv i Nepal i 25. april 2015. Andet store jordskælv ramte grænsen mellem Sindhupalchowk og Dolokha øst for Kathmandu d. 12. maj 2015.
 

Vidste du at...

cirka 87% af befolkningen i Sierra Leone ikke har adgang til det nationale el-net? Derfor arbejder IUG for at etablere solcellesystemer i landsbyer.