Støt IUG
Kontakt Bliv medlem

Ingeniører Uden Grænser henter ny generalsekretær fra Danida

Med ansættelsen af Peter Horne Zartsdahl som generalsekretær for IUG, er organisationens solide udvikling i trygge hænder.

 

 

”Vi søgte en kombination af smittende lederskab, udviklingserfaring og kendskab til Det Globale Syd - vi fik mere, end vi turde håbe på”, fortæller en begejstret Erland Stubkjær Christensen, der stod i spidsen for ansættelsesudvalget. Nu glæder Erland sig til, at resten af IUG oplever Peters hånd på roret.

 

Helt centralt for IUG er det teknisk-humanitær arbejde, hvor Peter skal realisere strategien om flere projektlande og samarbejdspartnere i Øst- og Vestafrika. Sammen med dygtige danske frivillige og partnere i Det Globale Syd skaber IUG langsigtede og bæredygtige løsninger. I 2023 nåede IUG ud til mere end 140.000 mennesker med teknisk støtte og kapacitetsopbygning i lokalsamfund.

 

Peter Horne Zartsdahl kommer fra en fireårig udstationering for Udenrigsministeriet. Her ledte han en international rådgiverstab i Nairobi med projekter i ti lande på Afrikas Horn. Tidligere har Peter arbejdet for FN i Sydsudan, med ansvar for national koordination af civil assistance, og som forsker i EU’s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i Afrika. Han er uddannet i Global Politik fra Roskilde Universitet og i Afrikastudier fra Københavns Universitet.

 

Peter har således solid erfaring med at lede internationale teams i bæredygtig kapacitetsopbygning, der strækker sig fra praktisk projektledelse i korte rådgivningsmissioner til strategisk programlægning, politisk samarbejde med afrikanske partnerlande, og international donorkoordination samt et stort udviklingspolitisk netværk i både Danmark, EU, og Afrika og er således et rigtig godt match med IUG.

 

”At se muligheder, forstå den kontekst han er i og vise ægte nysgerrighed, er nogle af de egenskaber, jeg ser hos Peter. Det er helt afgørende, at sekretariats seks ansatte har klare rammer og plads til at løbe på de opgaver, hvor vi er specialister. Det gælder jo også for vores mange frivillige og partnere. Jeg er tryg ved Peters blik for trivsel, vores partneres essentielle rolle, og for hvordan vi styrker IUG”, siger Pi Arnth, der sad med som medarbejdernes repræsentant i ansættelsesudvalget.

 

IUG har 200 frivillige og 1500 medlemmer, der snart vil få gavn af Peters blik for tydelig prioritering, involvering og målrettet kommunikation. Peter uddyber: ”Ingeniører Uden Grænser har mange rigtig gode projekter, der fortjener mere opmærksomhed, end de får i dag. Dem skal vi holde fast i, og bygge videre fra. Men - vi er også nødt til at tænde lyset og være tydeligere i vores formidling.” Der er sat en ny hjemmeside i udvikling med det samme, hvor flere reportager fra IUG’s projekter tikker ind.

 

Næstformand for Ingeniører Uden Grænser, Erland Stubkjær Christensen, ser frem til samarbejdet med Peter Horne Zartsdahl:

 

”Med et indgående kendskab til internationalt udviklingsarbejde, teknisk kapacitetsopbygning og rådgivning, er Peter en kæmpe gevinst for IUG. Vi har et stærkt fundament, men vil gerne eksekvere endnu mere på vores strategi. Peter er, med sit brede netværk og store internationale udsyn, den rette til at lede processen. Jeg ser meget frem til samarbejdet. Vi har allerede oplevet hans overblik og prioriteringsstyrke på denne uges bestyrelsesmøde.”

 

Efter otte år i Afrika er Peter flyttet til Danmark med sin familie, hvor hans ældste søn starter i skole. Peter satte sin underskrift på ansættelseskontrakten før påske og startede d. 2. april, for som Peter siger:

 

”Jeg var jo allerede i fart efter et dybtgående ansættelsesforløb, hvor vi forholdt os grundigt til hinanden. Det er meget inspirerende at være i gang. Jeg har lovet at bringe min smittende livsglæde og resultatskabende virkelyst med til sekretariatet, vores frivillige, og vores partnere. Både i det formelle, og i røverhistorierne.”

 

Peter Horne Zartsdahl afløser konstitueret generalsekretær Ida Eddy Brask Sørensen, der efter 1,5 spændende år som programrådgiver og konstitueret generalsekretær har valgt at begive sig ud på nye eventyr uden for IUG. Ida vil fortsat være hos IUG for at sikre en stabil og fyldestgørende overlevering indtil den 31. maj.

 

 

Vidste du at...

den forventede levealder i Sierra Leone er cirka 52 år. Det er en af verdens laveste.