Støt IUG
Kontakt Bliv medlem

Fotoreportage: Sådan ser klimakrisen ud i Sierra Leone

Foto og tekst: Mikkel Hørlyck, conflikt photojournalist & visuel artist

Nu varer regntiden fra juli til september i Sierra Leone. Tidligere var det to kortere regntider, men nu er der én lang og sammenhængende regntid. Når regntiden er forbi, slår vejret tit over i heftig tørke.

På samme tid kæmper de omkring 8,5 millioner indbyggere i Sierra Leone med jordskred og oversvømmelser, efterdønningerne af en voldsom ebola-krise og traumerne fra en borgerkrig. Men det er vanskeligt at skabe forandringer i en af verdens ti fattigste stater.

Sammen med de lokale samarbejdspartnere World Hope International (WHI SL), Skill Pool og SEND SL arbejder Ingeniører Uden Grænser – Danmark (IUG) på en række borgerdrevne projekter, der skal klimatilpasse områder i hovedstaden Freetown samt et af landets absolut fattigste distrikter, Kenema i det sydøstlige Sierra Leone.

Indsatsen går blandt andet ud på at gøre de små samfund modstandsdygtige over for klimaforandringer ved at sikre de lokales hjem og forbedre bl.a. uddannelsesmuligheder, vejnet, vandforsyning og sanitære forhold.

Med hjælp fra de udsendte ingeniører graves der kanaler, der kan lede vandet væk. Der plantes træer, som kan holde på vandet og forebygge mudderskred, borgerne bliver undervist i sikker håndtering af affald og konsekvenserne af skovhugst.

Den prisbelønnede fotojournalist Mikkel Hørlycks billedserie er et af resultaterne af Ingeniører Uden Grænsers fokus på klimaforandringer i Sierra Leone under titlen “Bygger Fremtiden”.


En pige går over floden, der løber mellem to byområder. Når regnen falder kraftigt, går floden ofte over sine bredder og oversvømmer de omkringliggende huse. Der er kun en enkelt bro til rådighed.
Sammen med lokalbefolkningen og de lokale partnere WHI-SL og Skill Pool har Ingeniører Uden Grænser opført en kanal i Pottor Community, der skal lede vandet ud af bydelen. Hassan Borbor Kamara, som er ingeniør ved World WHI-SL, giver en status på kanalens betydning.
Vandet løber gennem kanalen i Pottor Community, hvor regnen er faldet kraftigt i løbet af natten. Den nye kanal leder vandet væk fra indbyggernes huse i dette område, men andre områder er stadig udfordret af stigende mængder regn.
Når regnen falder i Freetown, har det ofte voldsom betydning for de udsatte boligområder. Dårlig infrastruktur betyder, at gaderne nemt bliver oversvømmet og vandet løber ind i husene, der ikke er bygget til at holde vandet ude. På husets ydervæg ses mærker efter den seneste oversvømmelse afmærket.
En ung mor med sit barn. Familiens hjem har mange huller i loftet, og når regnen falder kraftigt, oversvømmes huset både ovenfra og nedefra. Familien er bange for at lægge sig til at sove om natten af frygt for at vågne op til et oversvømmet hjem. Når regnen falder, holder de sig derfor vågne.
Den lille skole i Pottor Community bliver ofte oversvømmet. Ezekiel Adama Conceh (12) er ved at tørre skolebøgerne, efter skolen få dage forinden blev ramt af kraftig regn, hvor vandstanden steg til over børnenes knæ. Flere forældre har trukket deres børn ud af skolen af frygt for, at de skal drukne.
Meshel Sammah Bangura, leder af indbyggernes klimakomité i Kaningo River Creek, fortæller om de store udfordringer med oversvømmelser og affald i området. Hans eget hjem bliver ofte oversvømmet.
En dreng ved Juba-bugten, som løber ud i Atlanterhavet. Området er udfordret af store mængder skrald og ulovlig træfældning. For bare to måneder siden lå her en mangroveskov, som nu er fældet ulovligt af indbyggerne for at gøre plads til boliger og skaffe brænde til madlavning.
Affaldet hober sig op i hovedstaden Freetown. Det bliver sværere og sværere at håndtere affaldet ordentligt, efterhånden som der bliver mere og mere plastik i skraldet.
I Crab Town Community er floden proppet med plastikflasker. IUG arbejder på at løse udfordringerne, bl.a. ved at opføre en barriere som kan bremse affaldet, inden det forsvinder i havet, og ved at bygge en genbrugsplads, hvor det opsamlede affald kan sorteres og genanvendes.
En gruppe drenge og unge mænd holder pause fra at spille fodbold. Deres fodboldbane har afmærkninger fra regnen i lange sorte striber, men det ser ikke ud til at påvirke deres spil.

Mikkel Hørlycks fotografier indgår også i udstillingen “Menneskeskæbner på kanten”, som lige nu kan opleves på Viborg Gymnasium. Udstillingen rykker i uge 40-42 videre til Viborg Hovedbibliotek, hvor Mikkel Hørlyck også fortæller om sit arbejde.

IUG’s projekt “Bygger Fremtiden” er fondsstøttet af Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje – OpEn.

 

Artiklen er oprindeligt bragt i Globalnyt, 25. september 2023.

Vidste du at...

i Kétao, Togo, er der ingen toiletter? Derfor arbejder IUG for at forbedre de sanitære forhold.