Bliv medlem
FORSIDEOM IUGPROJEKTERLOKALAFDELINGERSTØT IUGNYHEDER
Erik Hayer, COWI og IUG medlem fortæller om arbejde i felten med sanitet efter katastrofer.
Hvidste du at
i Kétao, Togo, er der ingen toiletter? Derfor arbejder IUG på at forbedre de sanitære forhold
World Toilet Day: En aften fyldt med latrinsnak – værter IUG og COWI

Hvordan knækker vi koden?? Under dette tema markerede IUG sammen med COWI World Toilet Day ved et aften arrangement d 19.11 på Parallelvej, Lyngby.

IUG'er, COWI ansatte og eksterne fagfolk blev, af Erik Hayer, COWI, ført til Malawi og problematikken omkring at etablere latriner i nødhjælpssituationer. Teknik løser ikke alt, og i Eriks fortælling fra Malawi blev der lagt stor vægt på, at den direkte dialog med brugerne, om formål og anvendelse af de sanitære installationer, er fundamental for at sikre succes og villighed til at bruge latriner.

World Toilet Day 2015

Jesper Skaarup, COWI byder velkomment il fælles COWI IUG aften i toiletternes tegn.

Aftenen bød også på en historisk intro af hvorfor toilettet, ifølge Morten Arnika Skydsgaard, Århus Universitet, er et af de 50 vigtigste opfindelser i nyere tid. Forklaringen er enkel, historien og al data viser, at latriner og sanitet redder liv. Der blev set på 1900 tallets København, og der kunne drages direkte paralleller til de problemstillinger, omkring manglende sanitet, vi står overfor i dag i udviklingslande.

Sidst, men ikke mindst, blev et banebryderkoncept, omkring kommercielle offentlige toiletter, præsenteret af Enviclean ved Niels Henrik Johansen og Malene Pontoppidan fra Røde Kors. Kombinationen mellem rene og ”lækre” sanitære forhold, brugerbetaling og nytænkning, af et offentligt toilets funktion, har givet utroligt positive resultater i Uganda, hvor et pilotprojekt for tiden er ved at blive testet. Næste skridt er at lancere dette koncept ”One Stop” i større urbane slumområder, for at se om brugerbetaling stadig kan holde et kommercielt toilet ”flydende”. Resultaterne er indtil nu utroligt positive, og ved at sikre ”lækre” faciliteter til samme pris som der betales på offentlige toiletter, ser det ud til, at Enviclean sammen med Røde Kors har, om muligt, knækket koden til at få folk på toiletterne. Den efterfølgende paneldebat afdækkede dog også, at når man opererer i landområderne, hvor et kommercielt koncept ikke har et stærkt markedsgrundlag, er undervisning formodentligt den eneste vej frem.

World Toilet Day 2015

Erik Hayer: Fundamantalt at have hygiejne undervisning med om smittevejen skal brydes - undervisning og adfærdsændring er et must.

Fra IUG skal der lyde et stort tak til Erik Hayer, COWI /IUG, Morten Arnika Skydsgaard, Steno Museet, Niels Henrik Johansen, Enviclean, Malene Pontoppidan, Røde Kors samt Kurt Klitten IUG.
Ydermere en stor tak til Jesper Skaarup, COWI og Lisbeth Tanghøje-Andersen, COWI,  der var initiativtagere på COWI siden.

Læs mere om EnviClean
 

Udskriv Udskriv

STØT IUG'S ARBEJDE

Du kan støtte Ingeniører uden Grænser og vores arbejde ved at blive medlem.

BLIV MEDLEM

 

© Ingeniører uden Grænser 2013 Sitemap | Downloads | Kontakt