Støt IUG
Kontakt Bliv medlem
IUG’s Hanne Holm Jørgensen var med til at opstille 500 træhuse på Haiti efter jordskælvet i 2010

Hjem til de hjemløse haitianere

Rejsebrev fra Port au Prince

Det var med lige dele spænding og nervøsitet, at jeg den 16. juli – efter at have forladt Danmark over 24 timer tidligere – trådte ud af lufthavnen i Port au Prince. Endelig stod jeg for at skulle i gang med nødhjælpsarbejde, hvilket jeg altid har arbejdet hen imod, men hvordan ville jeg reagere, når jeg stod midt i en humanitær katastrofe af disse dimensioner for første gang? Og hvordan ville de næste to måneder forløbe arbejdsmæssigt og personligt?

Indflyvningen til Port au Prince vidner om en utroligt smukt beliggende by omgivet af grønne bjerge og det caribiske hav. Men vel nede på jorden ventede kaosset, så snart jeg trådte ud af flyet. Køreturen gik fra lufthavnen til mit nye hjem i forstaden Carrefour. Gadebilledet er præget af de massive ødelæggelser. Rigtig mange huse er kollapset – etagerne ligger flade ovenpå hinanden – og oprydningsarbejdet synes umiddelbart uoverskueligt.

I hver en lille gade, vejkanter, på fortove og i parker har haitianerne bosat sig side om side med murbrokker, bunker af affald, gadeboder og høns og geder. De heldige har fået fat i et af de telte, der blev delt ud lige efter jordskælvet den 12. januar, mens mange har bygget interimistiske husly af tømmer, blik og plastik. For eksempel er en ny ”teltlejr” opstået indenfor de sidste par uger i midterrabatten af en meget trafikeret vej mellem Carrefour og Port au Prince. Hver dag meldes der om børn, som bliver dræbt her, for når de løber ud af deres telt, er det direkte ud på vejen foran bilerne.

ASF - Dansk Folkehjælps program går ud på at bygge ”transitional shelters” til hjemløse haitianere i Carrefour – og det er der hårdt brug for. I visse områder af Carrefour vurderes ødelæggelsesgraden at være op til 80 %. De lokale myndigheder har været rundt og markere alle huse med rød (rives ned), gul (vurderes nærmere) eller grøn (ok). Langt de fleste er røde. Teams af lokale medarbejdere sørger for fremstilling af materialer, transport og opbygningen af shelters. Der er nu over 100 lokale ansatte, og på den måde hjælper programmet ikke kun med at give husly, men også med arbejde. Hver uge bygges der omkring 25 shelters – på nuværende tidspunkt ca. 330 i alt – og på en kort gåtur rundt i nabolaget ser man ASF – Dansk Folkehjælps shelters i alle mulige farver. Jeg bor selv i et grønt shelter i baghaven til vores kontor.

Mødet med Haiti har også betydet mødet med en lang række fantastisk engagerede mennesker, og det er utroligt inspirerende at være en del af dette.

Jeg er kommet rigtig godt i gang med arbejdet, men der er også mange daglige udfordringer – dem vil jeg berette mere om i mit næste rejsebrev.

Mange hilsner fra Hanne

Vidste du at...

i Kétao, Togo, er der ingen toiletter? Derfor har IUG arbejdet på at forbedre de sanitære forhold