Støt IUG
Kontakt Bliv medlem
IUG samarbejdede med Dansk Folkehjælp om at bygge shelters til de mange hjemløse efter jordskælvet i 2010.

Genopbygning fra murbrokkerne

IUG sendte 7. maj to medlemmer til Haiti, Osama Hamza og Susanne Andersen, som i seks uger skal hjælpe ASF – Dansk Folkehjælp med opbygning af shelters til hjemløse familier i Carrefour i Haiti. Osama Hamza sender denne beretning fra den første arbejdsuge.

Straks ved landingen i Port Au Prince så jeg de meget store nødlejre ved lufthavnen samt de kolossale FN lejre til NGOer, udenlandske sikkerhedsfolk, FN og det amerikanske militær. Det næste, jeg så, var de kollapsede bygninger, hvor fleretagers bygninger er faldet sammen, så taget er i øjenhøjde. På trods af, at jeg før afrejsen forventede at se ødelæggelserne og elendigheden i Haiti, var det overvældende. Men jeg glædede mig også til at møde de lokale, både kollegaer og indbyggerne, og få muligheden for samarbejde med dem om genopbygningen af landet.
Ødelæggelserne kan simpelthen ikke beskrives med ord. Overalt, hvor man går rundt i byen, er der telte og presenninger. I hver gyde, på hvert gadehjørne og hvert lille område er dækket af improviserede telte af presenninger og de nød-telte, som blev delt ud kort efter jordskælvet d. 12. januar. I løbet af de seneste måneder er mange indbyggere, på eget initiativ, begyndt at rydde deres egen grund for murbrokker og byggematerialer, som de smider direkte ud på gaden. Derfor er det meget svært at komme rundt i byen, da de utallige bjerge af murbrokker fylder halvdelen af gadearealerne, uanset hvor man er. Ødelæggelsen dominerer hele gadebilledet.
Arbejdet med Fase 1, den akutte nødhjælp, er overstået, og næste fase er nu officielt startet. Det betyder, at der ikke mere deles nødtelte og presenninger ud. Nu er der brug for ”Transitional shelters”, som kan huse familier i 1-3 år, mens de genopbygger deres liv og indkomst.
Vores arbejde går ud på at bygge ”Transitional shelters” i Carrefour. Lige nu er der brug for mere end 125.000 shelters i Haiti. Vi træner lokale tømrere, har etableret et værksted og lejet biler, og mobile bygge teams opsætter nu, sammen med den enkelte familie, et shelter, hvor der før var et hjem. Genopbygningen sker ud fra princippet om, at indbyggerne skal vende tilbage fra lejrene og genopbygge nabolag og fællesskaber.
De lokale indbyggere har taget utrolig godt imod mig. Jeg er blevet et kendt ansigt, og folk hilser på mig, når jeg er rundt for at se, om arbejdet skrider fremad. Når jeg går rundt i området, kommer der ofte folk hen til mig og spørger, om jeg kan give dem et shelter. Der er allerede flere på ventelisten, end vi har materiale til, og det er hårdt at skulle skuffe familierne. Det synes jeg, er den hårdeste del af arbejdet.
Vidste du at...

på folkeskolen Marmo Primary School i Tanzania bruger børnene hver dag to timer på at hente vand? Derfor har IUG bygget et tank til opsamling af regnvand og er nu ved at koble skolen til den offentlige vandforsyning