Støt IUG
Kontakt Bliv medlem

Ansigtsmasker fra Sierra Leone - disclaimer

FAQ om ansigtsmasker

 

Vask masken

Masken er vaskbar. Husk at vaske den, når du modtager den.

 

 

Nedenstående svar er givet med hjælp fra forskere fra Syddansk Universitet:

 

Er stofmasken godkendt som værnemiddel?

Nej, alle værnemidler på det danske marked skal testes og CE-mærkes efter gældende europæiske standarder. Det er stofmasken ikke blevet.

 

Beskytter stofmasken mod Corona?

Det kan vi ikke sige med sikkerhed. Maskerne er designet til at kunne produceres i Afrika, med de begrænsninger, der er med hensyn til udvalg af fx. stof på lokale markeder. 

Maskerne har ikke samme egenskaber, som de masker, der fx. anvendes i det danske sundhedsvæsen. 

Virksomheden FORCE Technology har hjulpet os med at teste stofmaskernes filtrerende egenskaber efter samme europæiske standard (EN 149 RfU) som de filtrerende ansigtsmasker, der anvendes i det danske sundhedsvæsen. Som forventet viste testen af stofmaskerne, at de er mindre effektive end godkendte ansigtsmasker i Europa. Stofmaskerne har en filtreringsevne på 11-19% afhængig af partiklernes størrelse, mod 94% i en FFP2 ansigtsmaske. 

Resultatet siger imidlertid ikke noget præcist om, hvor effektivt maskerne beskytter imod coronavirus (SARS-CoV-2), da dråber fra et nys er cirka ti gange større (omkring 3 mikrometer) end de partikler som stofmaskerne er blevet udsat for i testen hos FORCE. 

Ingeniører Uden Grænser - Danmark og Syddansk Universitet samarbejder om et forskningsforsøg på forskningsstationen Bandim Health Project i Guinea-Bissau, hvor vi tester stofmaskernes virkning på den generelle sundhed i et stort klinisk forsøg med 75.000 deltagere (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04471766).

 

Tror I på, at stofmasken virker?

Ja, med den viden vi har nu, mener de forskere, som bidrager til projektet ikke, at det er nødvendigt, at folk bruger masker af samme kvalitet som den hospitalspersonalet bruger, når de er i direkte tæt kontakt med smittede patienter. Dels er det vigtigt at sikre, at der er masker nok til hospitalspersonalet. Dels er det vist, at stofmasker kan mindske smittespredningen f.eks. via nys og hoste fra corona-smittede personer. Det ser ud til, at mængden af virus, man udsættes for, bestemmer alvorligheden af sygdom, og dermed kan en reduktion i mængden af virus, man indånder, lede til mindre alvorlig sygdom. Derudover er den filtrerende virkning af stofmasken kun en af flere egenskaber ift. at mindske spredningen af Corona; f.eks. kan brugen af stofmasker mindske berøring af egen mund og næse og også medføre øget opmærksomhed omkring at holde afstand. Det er dog vigtigt at understrege, at brugen af masker ikke kan erstatte, at holde fysisk afstand og vaske/spritte hænder - maskerne skal ses som et supplement til de øvrige tiltag. 

 

 

Vidste du at...

IUG har hjulpet over 50.000 mennesker i Sierra Leone med at få adgang til rent drikkevand.