Støt IUG
Kontakt Bliv medlem

Dansk vandværk skal opføres i Sierra Leone

Forsyningsselskabet Fors A/S har doneret et af sine nedlagte vandværker til Ingeniører Uden Grænser, som sikrer, at vandværket får nyt liv og mange indbyggere i Sierra Leone rent drikkevand.

Hvorfor kassere et fuldt funktionelt vandværk, hvis det kan gøre gavn i et område, hvor rent drikkevand ikke er en selvfølge? Det har man spurgt sig selv om i forsyningsselskabet Fors A/S, der forsyner kommunerne Roskilde, Lejre og Holbæk med rent drikkevand. Fors A/S har derfor valgt at donere et fuldt funktionelt vandværk til Ingeniører Uden Grænser.

”Fra Ingeniører Uden Grænser skal der lyde en stort tak til Fors A/S for at donere det nedlagte vandværk. Det er en meget konkret måde at involvere danske virksomheder på og er med til at understøtte vores høje faglighed og viden. Det er glædeligt, at vandværket kan tages i brug andre steder i verden og vil få stor betydning for nogle af de mest sårbare mennesker i Sierra Leone, som ellers ikke har adgang til rent drikkevand,” siger Bent Michael Nielsen, Formand for IUG

Vandværket fra Ågerup nær Roskilde, som siden 2019 har været taget ude af drift, er omhyggeligt blevet opmærket, så det kan samles 1:1, når det kommer til Sierra Leone. I samarbejde med medarbejdere fra Fors A/S, Ingeniører Uden Grænser og Rambøll er vandværket blevet skilt ad og efterfølgende pakket og gjort klar til afsendelse.

 

Glædeligt at vandværket kan komme andre til gavn

Anlægget blev i sin tid taget ud af drift, blandt andet fordi drikkevandet i området ikke leverede op til Fors A/S’ kvalitetsstandarder, og fordi det var fordelagtigt at have færre, men større anlæg. Siden er Ågerup-vandværket dog blevet vedligeholdt og fungerer upåklageligt.

- Derfor er det også meget glædeligt, at vi kan donere vandværket til et rigtig godt formål. Et af de verdensmål, vi arbejder med i Fors A/S, er ”Vand og sanitet”. Der er mange steder i verden, hvor man ikke kan tage adgang til rent drikkevand for givet, og kan vi med vores nedlagte vandværk give nogle mennesker mulighed for at få rent drikkevand, mener jeg, at vi bør hjælpe, når vi har muligheden, siger produktionsdirektør i Fors A/S, Henrik Correll, og tilføjer:

- Vi står også i en situation, hvor klimaet og miljøet er mere presset end nogensinde før. I Fors A/S vil vi gerne være med til at sætte skub i den grønne omstilling. I den henseende giver det mening, at vi giver vores fuldt funktionelle vandværk nyt liv et andet sted i stedet for at kassere det.

I øjeblikket er tre placeringer i Sierra Leone i spil. Ingeniører Uden Grænser forventer, at have klarlagt den mest oplagte placering i begyndelsen af 2022 i samarbejde med lokale partnere, hvor der både er de bedste forudsætninger for at drive et vandværk, og hvor flest mennesker får gavn af anlægget.

 

Vidste du at...

på folkeskolen Marmo Primary School i Tanzania bruger børnene hver dag to timer på at hente vand? Derfor har IUG bygget en tank til opsamling af regnvand og har koblet skolen til den offentlige vandforsyning.