Støt IUG
Kontakt Bliv medlem

Vandkiosker skal give bedre levevilkår for kvinderne i Freetown

Vi ser altid på, hvordan vi kan sikre bæredygtigheden af vores projekter. En vandpumpe – for eksempel – kan ikke stå alene, men skal generere en indtægt, der sikrer, at pumpen kan vedligeholdes.

I et projekt i et slumområde i Sierra Leone skal en række vandkiosker både forbedre sundhedstilstanden, men også sikre kvinderne i dette område et håb for en bedre fremtid med egen selvstændighed og eget job. Takket være en donation fra Rambøll Fonden på 873.500 kr. kan vi nu gå i gang med projektet. 

Under og efter ebola
Rent vand er afgørende for sundhedstilstanden. Udbruddet af ebola fra 2014-2016 og nu Covid-19 pandemien har kun gjort adgangen til rent vand mere presserende i det allerede fattige område Grafton, der er en tidligere flygtningelejr, der nu er permanent hjem for 20.000 mennesker. De ressourcer der skulle bruges til lokalområdets udvikling er i stedet blevet brugt til at kæmpe imod epidemierne.

Flere arbejdspladser i Freetown
I dette projekt er der fokus på kvindelige iværksættere, der vil skabe arbejdspladser rettet mod kvinder. Lokalsamfundet vil hermed kunne få vandet ledt tæt på deres hjem og små virksomheder.

Kvinderne på arbejdsmarkedet
Ifølge en statistik fra UNICEF og Verdensbanken, så er effektiviteten af et projekt seks til syv gange højere, når kvinder får lov at planlægge og styre vandforsyningen. Siden kvinderne bruger det meste af tiden hjemme, så har de ikke den samme mulighed som mændene for at kunne tjene penge til dem selv og deres familie. Hyrer man kvinder til at sælge rent vand, så får de muligheden for at blive mere økonomisk selvstændige. De andre kvinder og piger i lokalsamfundet får også mere tid, når vandet ikke skal hentes flere timers gang væk. Tid som de kan bruge på uddannelse, betalt arbejde og fritid.

Projektet i Freetown
Ingeniører Uden Grænser har i mange år arbejdet for at skaffe rent drikkevand til forskellige områder i Freetown. Vi har indgået et partnerskab med den lokale NGO Water4Ever for at styrke den økonomiske stabilitet, sikre teknisk levedygtighed og fremtidig vedligeholdelse. Water4Ever har stor erfaring med denne type projekter. De har allerede etableret 72 vandkiosker i Freetown forstadsområderne. Gennem Water4Ever vil vi efter dialog med lokalsamfundet konstruere en vandboring med et nedsænket soldrevet pumpesystem, et vandbehandlingsanlæg og et fordelingssystem med fire vandkiosker.

Projektets betydning i fremtiden
Efterhånden som vandkioskerne generer flere indkomster i takt med at elektricitet fra et minigrid udnyttes og tilgængeligheden af vand øges, vil flere beboere have råd til vand til deres hjem og virksomheder. Et minigrid er et distribueringsnet for elektricitetsnet, der involverer småproduktion af elektricitet. Vi forventer at mindst 20 små virksomheder og 12 institutioner der har brug for sikkert drikkevand, vil få adgang til det gennem projektet.

Kvindernes arbejdsroller
Projektet vil komme til at ansætte en forretningschef, som er en kvinde og to teknikere til den løbende operation. Derudover kan omkring otte kvinder tjene indtægter ved at sælge af vandkioskens smartkort, som er et lille plastickort til betaling, som vi kender det fra rejsekortet eller kort til kaffekæder.

Nye arbejdspladser i fremtiden
Byggeriet vil beskæftige en bygningsingeniør, murere, blikkenslagere, elektrikere og ufaglært arbejdskraft, hvilket giver den lokale økonomi et løft. Rent vand vil på den lange bane også skabe forskellige forretninger, som er vandforbrugende, caféer, restauranter, mad- og drikkevareproducenter osv. Det meste af den uformelle mad- og servicevirksomhed startes og drives af kvinder.

 

Skrevet af: Linea Emilie Langberg 

 

Vidste du at...

spædbørnsdødeligheden i Sierra Leone er på 82 ud af 1000 levendefødte? Det er det andet højeste tal i verden.