Støt IUG
Kontakt Bliv medlem
Bent Kjellerup tester vandsystemet i Gandorhun, Sierra Leone i februar 2018

5 gode råd til ingeniører i felten

Mange ingeniører og andre teknikere har en drøm om at få lov til at bruge deres viden på udviklingsprojekter i verdens fattigste lande på et tidspunkt i løbet af deres karriere. Men hvad er det egentlig for en oplevelse, man står overfor? Og hvad kan man gøre for at forberede sig bedst muligt? Frivillige i Ingeniører Uden Grænser giver 5 gode råd i denne artikel.

1. Vær forberedt på, at din traditionelle tilgang og umiddelbare tekniske løsning skal og vil blive modificeret til lokale forhold

Det nytter nemlig ikke at installere en driftssikker og miljøvenlig vandpumpe, som de lokale ikke vil kunne vedligeholde efterfølgende. Derfor kommer man som teknisk udviklingsarbejder til at skulle lede efter teknologier der er så robuste, bæredygtige og enkle som muligt.

"I 1980’erne troede vi i udviklingssektoren måske, at vi kunne kopiere de tekniske løsninger fra Europa i formatet én til én. Men vi har måtte indse, at folk i Europa og Afrika ikke har samme tilgang til services, videndeling og materialer. Derfor må vi hver gang tilpasse teknologien," siger Bent Kjellerup, der siden har 1980’erne har arbejdet med teknisk udviklingsarbejde i både Afrika og Asien.

2. Forvent, at opgaver tager længere tid end normalt, og at der nemt opstår forsinkelser på eksempelvis byggematerialer

I alle IUG’s projekter bliver lokalbefolkningen inddraget i både planlægnings- og implementeringsfasen, og materialeindkøb sendes i udbud blandt lokale entreprenører.

Når selve implementeringen af et projekt går i gang, så er det ikke ualmindeligt, at arbejdet skrider lidt langsommere frem end IUG’s frivillige har planlagt ud fra.

"Som udviklingsarbejder og projektleder må man være klar til at kontrollere processen, nok også mere end man er vant til hjemme i Danmark. Tingene skal gøres i et tempo, som vi, vores søsterorganisation og de lokale entreprenører forventer. Men vi må heller ikke spænde buen for hårdt, for så går det ud over samarbejdet," siger Per Jacobsen, der er projektleder på IUG’s WASH projekter og har arbejdet i Sierra Leone og andre afrikanske lande flere gange.

Tålmodighed, is i maven og kulturel forståelse er derfor mindst lige så vigtigt som viden og håndværksmæssige kompetencer

3. Hold øjne og ører åbne, så du bedre forstår lokale dynamikker og spilleregler

Et godt råd er også at tage bestik af lokalbefolkningens interne hierarki og dynamik, så man ved, hvem der kan sørge for, at aftaler undervejs i projektet bliver overholdt. Eksempelvis henvendte tidligere praktikant i Sierra Leone Peter Kasozi sig til landsbyens høvding, da lokalbefolkningen udskød deres opgave med at grave render til vandledningsnettet.

"IUG kan ikke ændre folks mentalitet i løbet af nogle måneder, men høvdingen forstår befolkningen meget bedre, end jeg gør, og resultatet blev da også, at gravearbejdet ikke tog de forventede 30 dage, men tre dage," siger Peter Kasozi, som til daglig læser på Aalborg Universitet.

4. Bliv ved med at stille spørgsmål til du får et svar du kan handle på

Og så er evnen til at stille spørgsmål helt uvurderlig.
"Som projektleder vil du sommetider stå over for at skulle træffe hurtige beslutninger i uforudsete situationer, og det kan vise sig, at de informationer, du har til rådighed, ikke svarer til virkeligheden. Vi vidste for eksempel ikke, at en af de sundhedsklinikker, hvor IUG skulle installere solceller havde gamle solcellesystemer, som ikke virkede længere. Kunne vi bruge noget af det eller kunne det bruges andre steder? Og hvad med de gamle batterier? Skulle vi finde en måde at bortskaffe dem på, så de ikke var til fare for folk? Der hober sig en masse spørgsmål op, og det kan være nødvendigt at stille det samme spørgsmål 10 gange på forskellige måder indtil du får et svar, du kan bruge til noget," siger Helga Hubeck-Graudal, som i 2018 var 14 dage i Sierra Leone for at installere solceller på 4 sundhedsklinikker i Sierra Leone.

5. Overhold sikkerhedsanvisningerne og udsæt ikke dig selv for unødig fare

Som udsendt frivillig i IUG bliver man ikke indkvarteret i den landsby, hvor projektet foregår, men på hotel eller motel i den nærmeste større by. Og selvom det kan være fristende at blive og overnatte i landsbyen for at følge projektet tæt og sikre fremdriften, så vil det typisk være noget, IUG fraråder af sikkerhedsmæssige årsager, men også fordi risikoen for at få malaria eller andre sygdomme er større, når man bor helt lokalt. Men hvis man tænker sig om, passer på hinanden og ikke udsætter sig selv for unødig fare, så venter der en oplevelse ud over det sædvanlige.

"Min egen erfaring er at det er en kæmpe oplevelse at arbejde i felten i Sierra Leone - på godt og ondt. Det er ikke til at sige hvad der sker den næste dag, og når man skal ud til sites, tager det over to timer af jordveje igennem bushen, som minder om udtørrede floder. Her står den på improviseret arbejde under solen med halvdelen af landsbyens børn som publikum. Folket hernede er til gengæld meget nysgerrige og hjælpsomme med en lyst til at se en positiv forandring, så tingene ender altid med at lykkes på en eller anden måde," siger Frederik Kragh, der er studerende på DTU. I 2018 var han tre måneder i praktik i Sierra Leone på WASH-projektet.

Er du interesseret i at høre mere om Ingeniører Uden Grænser? Så tilmeld dig vores informationsmøde den 20. August (på engelsk) eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Denne artikel er skrevet på baggrund af et undervisningskompedium udviklet med støtte fra Udenrigsministeriets Oplysningspulje.

Kontakt IUG

Ingeniører Uden Grænser
Kalvebod Brygge 33
1560 København V

Tlf.: 70 27 40 06
E-mail: kontakt@iug.dk


Daglig ledelse, projektinformation og samarbejde:

Ida Eddy Sørensen, Konstitueret generalsekretær
ies@iug.dk
+45 7179 6127

Følg IUG på

Vidste du at...

IUG har hjulpet over 50.000 mennesker i Sierra Leone med at få adgang til rent drikkevand.